Киселото мляко, след новия стандарт, е убито, а на всичкото отгоре земеделският министър си прави PR, заяви Явор Гечев, председател на младежкото обединение в БСП.

Новият стандарт не е ясно от кого е разработен, но е сигурно, че отменя истинския, коментира Гечев.

Той изрази недоумение защо се въвежда нов стандарт при съществуващ такъв, който е автентичен. Новият стандарт не е в интерес на потребителите, а е в полза на преработвателите, категоричен е Гечев.

Той изрази опасения, че ще ядем фуражно мляко, което влиза в страната на ниски цени и е на всичкото отгоре със стандарт. Новият стандарт допуска в киселото мляко да има обезмаслено сухо мляко, а то се използва на запад за фураж, поясни Гечев.

Дали това същото сухо мляко, което се внася в България за фураж, няма да го ядем като кисело", повдигна въпросът той.

Гечев съобщи още, че в новия стандарт никъде не се посочва, дали обезмасленото мляко трябва да е прясно или сухо, т.е. този стандарт позволява вкарването на сухо мляко.

И това се отнася не само за киселото мляко. Това е огромна отворена врата за въвеждане на сухото мляко във всички млечни продукти.

Младежкото обединение в БСП иска оставката на шефа в Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева. „Тя няма и капка експертен потенциал", категоричен бе Явор Гечев, който допълни, че ако тя иска да го опровергае, я кани на дебат.