Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов коментира информацията за смъртното състояние на Рамзан Кадиров и прогнозира как смъртта му може да се отрази на Русия, съобщава УНИАН.

"Фактът, че Кадиров има здравословни проблеми, е известен. Освен това има предположение за отравянето му повече от веднъж, което е довело до определени усложнения на бъбречната система", отбеляза той.

В същото време, коментирайки видеото с Кадиров, което беше публикувано наскоро в канала му в Telegram, Данилов отбеляза, че не е сигурен, че е записано вчера.

"Това може да е напълно старо видео. Фактът, че Кадиров е бил преследван - и то преследван от руснаците - е добре известна борба между групите, които съществуват в Кремъл. Като се вземе предвид влиянието, което имаше и продължава да има за справяне с процесите в Русия, той се оказа в такава ситуация.Ще видим как е здравето му, не бих избързвал, защото човек може да е в кома за известно време седмица, или месец, или два, или шест месеца Известни са факти, когато хората са били в кома до една година или дори повече", продължи той.

Евентуалната смърт на Кадиров обаче ще има доста сериозни последици за Русия. Според Данилов ще видим отслабването на една група в Кремъл, която воюва с друга.

Рамзан Кадиров отхвърли всякакви слухове, че е болен

Рамзан Кадиров отхвърли всякакви слухове, че е болен

Различни източници започнаха да съобщават за рязко влошаване на здравето на Кадиров в четвъртък вечерта

Припомняме, че в неделя Кадиров отхвърли всякакви слухове, че е болен.

"Настоятелно съветвам всички, които не могат да различат истината от лъжата в интернет, да се разходят на чист въздух и да подредят мислите си. Дъждът чудесно ободрява", написа президентът на Чечения Рамзан Кадиров в неделя в публикация в Телеграм съпроводена от видео, на което се вижда как той се разхожда по алея.

Различни източници започнаха да съобщават за рязко влошаване на здравето на Кадиров в четвъртък вечерта.

На следващия ден украинското издание Образовател съобщи че Кадиров е в кома от няколко дни, позовавйки се на източници в чеченската диаспора.

Изданието пише, че ръководителят на Чечня е бил откаран със самолет в Москва, но там не са могли да му помогнат. Представителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Андрей Юсов твърди, че старите заболявания на Кадиров са се влошили и той е в тежко състояние. След публикуваните в неделя видеоклипове от разходката на Кадиров, опозиционният активист Абубакар Янгулбаев написа за неговата смърт.

В един от двата видеоклипа, публикувани от Кадиров, може да се види сграда, подобна на резиденцията му в Грозни.

На видеозаписите, които Кадиров публикува, вали, а самият той носи яке. Според услугите Yandex.Weather и Gismeteo в неделя в Грозни е било наистина дъждовно, температурата на въздуха е около 16 градуса. Агенцията също така подчертава, че последните видеоклипове с Кадиров, в които може да се определи времето на заснемане, са се появили в неговите акаунти и на републиканския държавен канал преди повече от две седмици.