Аз ако бях българин, бих искал да разбера дали изобщо има шистов газ в България и какво е неговото качество
Дж. Уорлик

Шеврон са дошли тук изрично, за да проучват наличието на  шистов газ, а не да правят конвенционални сондажи за газ.

Това заяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик.

Като реакция на наложената забрана за добив на шистов газ американският посланик изтъкна, че смята, че премиерът и правителството са ангажирани и са поели по пътя за осигуряване на енергийния диверсификация, която според посланика е добро за страната и българските граждани.

Той подчерта, че при разработването на който и да е вид енергиен реусрс има някаква степен на риск и опасност и че това се отнася както за шистовия газ, така и за ядрената енергетика. Изключително важно е да са налице подходящите регулации, механизми за надзор и контрол за гарантирането на безопасността, отбеляза Уорлик.

За Шеврон той каза, че е високо уважавана международна компания, която търси да инвестира в България. „Това, което те целят да направят е в срок до 2015 година, просто да имат възможността да проучат някои набелязани от тях находища дали въобще има там шистов газ", поясни Уорлик.

Според него в Бълагрия наистина има хора, които ги е грижа за опазването на околната среда, но редом с тях има и доста хора, които не искат да се случват промени в енергийния сектор.
По думите му, те със статуквото печелят доста пари от нещата такива, каквито са и при никакво положение не искат да видят промените, а по-скоро прокарват собствени интереси и политически интереси.

„Смятам, че българските граждани трябва да се замислят сериозно кое всъщност е от интерес за тях", добави Уорлик.

Той подчерта, че не става дума по никакъв начин за Русия, а става дума за България. Всичко опира до това, България сама за себе си да реши как да разработва своите природни ресурси, категоричен е Уорлик.

Той припомни казаното вечера от икономчиеския министър Трайчо Трайков, че съществува информационен вакуум и каза по този повод, че трябва да се даде гласност, да бъдат чути всички гледни точки и аргументи, но в крайна сметка България трябва да реши дали иска Шеврон да е в България или не.
„Ако отговорът е не - Шеврон имат възможности за бизнес на много други места", заяви Уорлик.

Запитан дали Шеврон вече не са започнали проучванията за добив на шистов газ у нас Уорлик категорично заяви: „Не. Те не са предприели никакви мерки и няма да преприемат такива до 2015 година най-рано, ако им бъде позволено."