По-скоро страхлив и предпазлив, отколкото справедлив е подходът на властта на увеличаване на тавана на максималната пенсия. Този заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов в кулоарите на парламента.

Таванът на пенсиите засяга до 65 000 пенсионери, поясни той и попита защо изобщо не се обсъжда отпадане тавана на пенсиите.

Таванът на пенсиите става 1200 лв.

Таванът на пенсиите става 1200 лв.

От 1 юли 2019 година

Важна част от дискусията за пенсиите е дали ще се подпомогнат пенсионерите от очаквания ценови шок. В партията му обмислят да предложат преизчислението на пенсиите да не е от 1 юли, а от 1 април. Така всички пенсионери ще получат увеличение, което да покрие част от поскъпването на енергоносителите.

Средно с 20 лв вдигат пенсиите догодина

Средно с 20 лв вдигат пенсиите догодина

Повишението ще достигне 5.7 на сто

Увеличаването на максималния осигурителен доход ще увеличи приходите с бюджета. Това обясни социалният министър Бисер Петков в Народното събрание за решението за увеличаване на осигурителния доход и тавана на пенсиите. А защо не е присъствал на срещата, той не коментира. Имах и други ангажименти по това време, обясни Петков, който е участвал в дебатите, предхождащи решенията.

Въпросът се решава комплексно, изтъкна още социалният министър и по темата за увеличението на тавана на пенсиите. Това решение е добро, има позитиви, подчерта той.