ДПС отново критикуваха Изборния кодекс. „И днес ДПС се оказа за пореден път единствената политическа сила, която се опита да защити потъпканите конституционни права на хиляди български граждани”, обяви на късен брифинг в парламента Четин Казак.

Този път недоволството на партията е заради принципа за уседналост, валиден за местни и евроизбори. Казак изтъкна, че се въвежда задължително гласуване, а в същото време с този принцип се оставят стотици хиляди български граждани без възможност да гласуват. Страхът на Патриотичния фронт от ДПС, по думите му, се пренесъл и върху другите партии.

Според него депутатите имали възможността да коригират грешките в изборното законодателство. И днес българският парламент пропусна златния си шанс, посочи Четин Казак.

Той не пропусна да „захапе” бившите си колеги от ДОСТ, които, по думите му, вместо да са в зала и да защитават правата на избирателите зад граница, събирали подписи и членска маса. По мнението на Казак избирателите щели да разберат кой действително защитава техните права.

Иначе от ДПС са доволни, че българите зад граница реагирали на предложението вотът в чужбина да се провежда само в дипломатическите ни и консулски мисии. Според Четин Казак на българите зад граница били наложени недопустими ограничения.