Реформаторският блок (РБ) да се разширява, а не да се стеснява. Това е решил Изпълнителният съвет на блока на днешното си заседание на "Г. Раковски” 134.

Реформаторите се събраха, за да поговорят за приоритетите си, за законодателните си инициативи, за разговорите с ГЕРБ и не на последно място за своето политическо бъдеще. В разговорите е участвал и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, който до скоро бе зам.-председател на опозиционното ДСБ. От гражданската квота на блока на сбирката са дошли Гроздан Караджов, Мартин Димитров и Петър Славов.

"Нашето желание е блокът да продължи да бъде в състав от всички партии. За нас е по-важно проектът да се разширява, отколкото да се стеснява", обяви на брифинг след заседанието съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски.

Именно заради това реформаторите са обсъдили към блока да присъединят партията "Българска нова демокрация" на Борислав Великов и да са готови да се съберат и с други дясно-центристки партии.

"Не ми се иска да се разделяме, защото ще се наложи да се съберем отново", се обърна към ДСБ Зеленогорски и напомни, че винаги трябва внимателно да се мери, преди да се реже. "Три пъти мери, един път режи - препоръчвам го на колегите от ДСБ", посочи още реформаторът.

Иначе групата за преговори на РБ вече разговаря с групата за преговори на ГЕРБ за изготвянето на анекс към коалиционното споразумение между двете партии, с което да се даде темп на конкретни реформи. Днес към групата на блока се е присъединил и здравният министър Петър Москов. В този анекс ще бъде записано, че блокът остава в управляващото мнозинство, но реформите са безалтернативни.

"На третия месец от момента на подписване ще искаме да видим какъв е напредъкът по промените в Закона за съдебната власт, а на шестия месец ще проследим какво се случва с посочените от нас осем приоритетни реформи", припомни исканията Зеленогорски.

"Реформаторите" са се договорили и до две седмици да си изготвят документ за развитието и утвърждаването на блока.

Междувременно източник от РБ разкри пред news.bg, че реформаторите напират за още постове. Блокът имал апетити към постове в мандатните органи като Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов надзор. Реформаторите щели да издигнат свои кандидатури.

Хората на Меглена Кунева обаче настояли да се излъчи преговорен екип, който да лансира кандидатите на блока пред управляващата партия, а не всеки поединично да преговаря с премиера. От Движение „България на гражданите” искали блокът да е по-консолидиран и в хората, които ще предложи за мандатните органи.

На днешните разговори станало ясно, че още депутати на РБ щели да подпишат декларацията на реформаторите, с която блокът заявява подкрепа за управлението. Засега са се подписали 13 депутати от РБ и министрите на блока. Сега и от гражданската квота в РБ били готови да обявят подкрепа за настоящата власт.

Днес реформаторите консолидирали и позициите си за законодателната дейност. Хората на Кунева настояли още да се приеме т. нар. „закон за калинките” и да започнат конкурси в държавната администрация.