Заместник-директорът на Държавна агенция „Национална сигурност" Иван Драшков е освободен от длъжност, потвърдиха от Правителствената информационна служба.

По-рано днес от там заявиха, че за момента няма официална информация по случая. Потърсени за коментар от пресцентъра на ДАНС пък отговориха: „Не я коментираме тази информация. Тя не е излязла от нас. Обърнете се към Министерски съвет".

News.bg научи, че в коалицията имало разногласия за неговото отстраняване и това е една от причината за забавянето на официалното съобщение. По неофициална информация Драшков е „бушона", чрез който се предпазва от уволнение шефът на ДАНС Петков Сертов.

По закон заместник-директорите на агенцията се определят от правителството за срок от пет години по предложение на председателя на ДАНС.

Припомняме, братът на Иван Драшков - Петър, беше замесен през последните дни в разкритата скандална сделка с общински имоти, при която е бил фалшифициран подпис на столичния кмет Борисов.

Миналата седмица лидерът на „Ред, законност, справедливост", Яне Янев заяви, че къртицата в ДАНС се казва Иван Драшков. По думите му той може да бъде наречен търговец на информация.
Преди да стане зам-.шеф на ДАНС Драшков беше шеф на контраразузнаването.

Иван Драшков е вторият уволнен служител на ДАНС след като на 26 септември беше уволнен шефът на "Вътрешна сигурност" Владимир Писанчев.

Първи коментар за уволнението направи столичният кмет Борисов. По думите му  премиерът е този, който е отговорен за длъжностните назначения.
Той трябва да каже защо го е освободил, смята Борисов и уточни, че е научил от медиите за уволнението на Драшков - "но брат му трябва да си понесе отговорността за извършените деяния".

Отношение по темата взе и председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който коментира, че целта на това уволнение е премиерът Станишев да овладее напълно агенцията.