С тържествена церемония днес в Благоевград е бил изпратен български военен контингент от над 100 военни за участие в Силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (КФОР). С допълнителното разгръщане на контингента в Косово ще имаме вече около 300 военнослужещи, което е един значителен принос към операцията в Косово, посочи пред журналисти преди началото на церемонията началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Това предават от БТА.

"Искам да подчертая, че заповедта за активиране на контингента дойде в петък вечерта, вторник изпращаме контингент. Над 100 военнослужещи, окомплектовани, мотивирани, готови да изпълнят задачите, които са присъщи на мисията, с това можем само да се гордеем", посочи началникът на отбраната.

На журналистически въпрос има ли риск от увеличаване на контингента в Косово Емил Ефтимов отговори, че ситуацията е стабилна. Той припомни също, че операцията в Косово е започнала с 50 хиляди военнослужещи, а с течение на годините тази бройка е намаляла, в съответствие на изменение на обстановката.

Засега има около 5000 военнослужещи в Косово, което мисля, че е достатъчно към настоящия момент и съответства на ситуацията, посочи адмирал Ефтимов. По думите му обстановката е стабилна, реагира се на всякакви ситуации, които могат да се развият, поради което командирът на мисията е поискал да бъде активиран този резерв.

Контингентът заминава за период до шест месеца. Ако няма промяна в ситуацията, след това предстои ротация.

Военнослужещите, които се включват в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово, са основно от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград. Българският контингент ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово.

Припомняме, миналият месец президентът Румен Радев се срещна с премиера на Косово Албин Курти и изяви подкрепа за стабилността и сигурността на региона. Служебният премиер Димитър Главчев също се срещна с косовския премиер, като обсъдиха възможността за надграждане на сътрудничество между двете държави.

Допълнително, на 25 март Косово стана асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО. Косово все още изчаква одобрение за присъединяване към Съвета на Европа, като последно бяха внесени предложения за формирането на Съюз на сръбските общини, като условие за приемането на страната.

Румен Радев и Вьоса Османи коментираха европейската перспектива на Балканите

Румен Радев и Вьоса Османи коментираха европейската перспектива на Балканите

Президентът прие днес Османи в резиденция "Бояна"