Европейската комисия ще проучи веднага искане от България да изпрати съдебен експерт във връзка с разразилия се тези дни скандал, в който са замесени висши представители на властта в нашата страна.

Това заяви пред БТА говорителят на Европейската комисия Марк Грей.

Припомняме, след вчерашния разговор между премиера Станишев и главния прокурор стана ясна инициативата на Велчев да бъдат поканени експерти от ЕК, които да наблюдават разследването. 

Марк Грей, който бе запознат със случващото се у нас, заяви, че искане от България за изпращане на експерт от Европейската комисия още не дошло, но не изключва то да пристигне през деня.

По принцип Европейската комисия не се намесва при подобни случаи, които смятат за вътрешна работа и проблем на страните членки на Европейския съюз.

С България обаче нещата сега стоят по-различно поради механизма за контрол и сътрудничество, който се прилага по отношение на страната ви от Европейската комисия, отбеляза говорителят на Европейската комисия Марк Грей.

Няма постъпило искане за по-твърд курс към България и Румъния от страна на Швеция, Великобритания и Холандия, заяви Марк Грей повод на изнесена от германското издание на „Файненшъл таймс" информация, че трите страни са се обявили за по-строг подход към двете новоприети държави.