За труда няма хляб, за бизнеса няма въздух, а за хората няма усещане за справедливост.

Така лидерът на БСП Сергей Станишев характеризира настоящото състояние на държавата по време на брифинг след края на Националния съвет на партията.

Той бе категоричен, че служебното правителство няма време да печели доверие, ако не направи пълна ревизия на управленските методи на кабинета „Борисов" и не изнесе до седмица информация за състоянието на всички държавни сектори.

Заявленията на служебния кабинет изглеждат все повече като празни приказки, коментира Станишев.

Припомняме, на брифинга след срещата си със Станишев в петък, премиерът Райков заяви, че ревизия на кабинета „Борисов" няма да бъде правена, това той потвърди и днес в интервю за националното радио.

Социалистът отрече слуховете, че на Националния съвет са се обсъждали предизборните листи на партията, но отбеляза, че в близките седмици му предстои разговор с всички народни представители от 41-тото Народно събрание, както и с потенциалните кандидати за подредба на листите.

Носителите на политиката на БСП трябва да бъдат автентични, обяви той и подчерта, че е нужна голяма степен на обновление в следващата парламентарната група на Левицата.

Стана ясно, че коалиционните партньори ще останат същите и ще се явят отново на изборите като Коалиция за България.

Соцлидерът продължи да поддържа позицията си, че ако БСП спечели изборите, той няма да бъде премиер, но си призна, че има самочувствието на политик, който се е доказал.

Той съобщи още, че на Националния съвет БСП са изградили програма със спешни мерки, които трябва да се предприемат веднага след изборите през май.

Като основна цел се издига диалогът с гражданското общество, защото според соцлидера работата на досегашното правителство го е превърнала „кух орган без гражданското доверие към него."

По думите на Станишев при новия кабинет трябва да има редовен публичен доклад на премиера за дейността на правителство, както и да се засили диалога с общините.

В програмата на червените влизат и спешни социални мерки за подпомагане на хората. Трябва да се въведе различна цена за различното потребено количество ток, както и да се отменят прогнозните сметки, е становището на левицата.

Крайно необходимо е да спре и административния рекет над малкия бизнес и да се приеме закон за гарантиране на младежката заетост, заяви Още Станишев.

Той подчерта необходимостта от стабилизиращи мерки за държавни предприятия и фирми като БДЖ.

Важно място в „червената програма" заема и идеята да се разсекретят търговски договори в енергийния сектор, както и да се осъществи проверка на големи концесионни договори за пълна прозрачност.

В дългосрочен план, при спечелване на изборите, БСП ще се фокусират върху създаването на антимонополно законодателство и подобряване работата на регулаторните органи, какъвто е ДКЕВР.

Ускореното въвеждане на електронното правителство е тежка, но постижима задача, която Левицата иска да постигне до една година след влизането им в мандат.

Станишев бе категоричен, че трябва да има и облекчена данъчна политика за малкия бизнес и хората с ограничени финанси.