Полицията стяга редиците за очакваните протести наесен.

МВР е организацията, която винаги е в готовност да посреща предизвикателства, така че ние ще бъдем готови, обеща вътрешният министър Цветлин Йовчев, цитиран от БНТ.

Демонстрациите през септември бяха и основната тема на снощния протест на площад „Независимост”. Малкото събрали се граждани с охота дискутираха и как да посрещнат депутатите,, завръщащи се от почивка за извънредното заседание на парламента заради президентското вето върху новия бюджет. Един от вариантите е пълна блокада на Народното събрание, а другия – блокиране на важни пътни артерии в цялата страна.

Шеговито водещият на сутрешния блок запита дали силовото ведомство разполага с достатъчно бели автобуси. Със сериозен тон обаче Йовчев успокои: „За бели автобуси не се притеснявайте. Това, което е необходимо ще бъде намерено. Има, както видяхте, и бронирани автомобили на жандармерията.”

Той обаче се надява „дай Боже, да не се стига до там, че да има хора, които хвърлят камъни срещу народни представители.”

Демокрацията има много съществена характеристика – насилието под никаква форма не може да бъде средство за решаване на политически цели, обясни МВР-шефът.

Той за пореден път се върна към прословутия бял автобус, който на 23 юли неуспешно се опита да изведе депутатите от парламента. Йовчев призна и че първоначално е била подценена ситуацията, тъй като са подценили възможностите да се упражни такова насилие.

Не се очакваше, че провокаторите ще бъдат такава сериозна маса, добави още министърът.

Той обаче увери, че „в МВР са достатъчно наясно за това какво се случва.”

Лично не съм доволен от това, което се случва. Независимо дали ще стихнат протестите, остава нещо, което клокочи под повърхността. И ако ние като общество не намерим трайни решения на тази криза, то под повърхността ще започне възпалителен процес. Вече виждаме такива сигнали и ако не направим необходимите мерки, то много бързо ще има тежки последици в обществото, сподели притесненията си вътрешният министър.

Стана ясно и че полицаите, които работиха извънредно около нестихващите протести вече са успели да си вземат почивките. Осигурени са парите за извънредния труд, ще се намерят и средства за допълнително компенсиране.

По-късно днес Йовчев ще участва на среща с протестиращите при премиера Орешарски. Той очаква в Министерски съвет да дойдат хора, които ще бъдат разпознати и приети като представители.

Предимно ще ги слушаме, обясни министърът. Той се е подготвил и с послание към недоволните граждани, а именно - всяка една промяна, която трябва да се извърши, трябва да бъде направена ясно стъпка по стъпка. „Не може да тръгнем да бутаме къща, без да сме наясно какво ще правим след това. Да падне правителството пък ще видим след това – просто не е решение”.