Комисията по външна политика в парламента обяви днес за геноцид Гладомора в Украйна през 1932-1933 година и осъди категорично неговите извършители.

Решението бе взето с 9 гласа "за", съобщи БНР. Против решението гласуваха депутатите на БСП и "Възраждане".

Големият глад в Украйна е едно от най-тежките масови престъпления, извършени от съветския комунистически режим, се посочва в решението на депутатите от комисията.

Над 8 милиона души губят живота си по време на Гладомора, сред тях много деца и десетки хиляди украински и молдовски българи.

За 93% от украинците Гладоморът е геноцид

За 93% от украинците Гладоморът е геноцид

Това показват резултатите от ново проучване

Припомняме, че в края на ноември, парламентарната група на "Демократична България" обяви, че възнамерява да внесе проект на декларация, която осъжда Гладомора в Украйна като акт на геноцид. Това обяви в декларация от трибуната на парламента депутатът Стоян Михалев.

Целта на декларацията е да се даде знак на солидарност с Украйна и днес, когато войната на Путин заплашва свободата и демокрацията в цяла Европа, уточни той.

В декларацията на ДБ се обявява "подкрепа на възстановяването на историческата справедливост, осъждане на палачите и почитане на милионите невинни жертви на Гладомора".

ДБ с декларация на солидарност с Украйна и "Гладомора"

ДБ с декларация на солидарност с Украйна и "Гладомора"

Партията се обявява "подкрепа на възстановяването на историческата справедливост