Съдът отмени решение на Министерския съвет за добив на мрамор от село Ново Лески.

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Министерския съвет, с което е предоставена концесия на фирмата „Пирин кам“ за добив на подземни богатства – строителни материали-мрамори от находище, разположено в землището Водицата на селата Ново Лески и Мосомище край Гоце Делчев. Това съобщиха след дълги съдебни дела жители на село Ново Лески, предаде Дарик.

От Регионалния инспекторат по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) първоначално издали отрицателно становище без да бъдат уведомени жителите на селото за инвестиционните намерения на фирмата за изграждане на мраморна кариера. Подобен добив в района създава реален риск да изчезне големия карстов извор Топлицата, както и други отрицателни последици за околната среда.

След 20 дни становището на екоекспертите е коренно променено и те издават ново положително разрешение, с което фирмата успява да получи и решение на МС за концесия.

Протестът на жителите на селото и съдебните дела, които те водиха две години спира подписването на концесионен договор за добив на чакъл и мрамор за 25 години върху 160 декара земи.

"Спасихме природата край селото, това засяга не само нас, но и жителите на Мосомище и Гоце Делчев, изворът Топлицата ще го има!", радват се хората.