От няколко дни осмислям думите "безродник" и "нихилист", произнесени именно от един човек, който за мен олицетворява и двете. Човек, който би трябвало да е обединител на нацията, а всъщност е мегафон на чужда държава. Това написа във фейсбук кандидатът за кмет на София Васил Терзиев, визирайки речта на президента Румен Радев по време на откриването на пилона на Рожен.

Според него държавният глава е един от тези, които се опитват да заместят истинските просветителски инициативи и разбирането за модерен патриотизъм с евтин популизъм, бетониран в планините на България с над един милион лева.

Той посочва, че вместо за изграждането на 111-метров пилон, средствата са могли да се използват за други неща като построяване на четири игрища в училищни дворове, оборудване на три СТЕМ центъра или ремонтиране на поне два покрива на български училища.

Няма патриотизъм без борба, болка и саможертва. Няма никаква саможертва във фалшиви послания, кебапчета и ракийно-форумен патриотизъм. Патриотизъм е да даваш личен пример с действията си и да работиш за бъдещето на нацията - за нейния икономически просперитет, за нейното просвещение, за въздигането на правилните идеали. Да даваш надежда, да градиш вяра в нашите способности. И да си готов лично да платиш накрая цената за едно по-добро бъдеще, пише още Терзиев.

Нека не бъдем като безименния човек, а да изберем трудния и често нерадостен път на личния пример. И нека поколенията, които през годините са извървяли своя път в борбата с мрака, да не влизат днес в ненужни битки под претекст, че го дължат на децата си. Нека вече да оставят поколението на техните деца да реализира своите идеи и да градят своето бъдеще. Защото бъдещето е на тези, които ще живеят в него и то се създава сега, каза още той.

Румен Радев: Пилонът на Рожен ще ни напомня за нашите лични съдби

Румен Радев: Пилонът на Рожен ще ни напомня за нашите лични съдби

Днес казваме „не” на нихилизма и безродието, посочи държавният глава