Съоснователят на софтуерната компанията "Телерик" Васил Терзиев е кандидатът за кмет на предстоящите местни избори наесен от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" и от "Спаси София". Това стана ясно при официалното му представяне в Sofia Event Center в столичен мол.

Той ще се бори за убедителна победа на местните избори и спечелването на първото място, за мнозинство в Столичния общински съвет и качествено и достойно управление, което да доведе София до европейски пример за останалите държави.

За Терзиев най-големият успех е не само човекът да постигне успехи, а да запали другите, за да може и те да постигнат успехи. Политиката никога не е била самоцел, а това е отговорна работа, която не трябва да се забравя за какво се прави, обясни Терзиев в кратко заснето видео защо е приел номинацията за глава на Столична община.

Целта му е да се направят по-големи инвестиции в кварталите, за да бъдат чисти, уредени и сигурни. Трябва по-добра комуникация между гражданите и бизнеса за отчетност как се разходват средствата, настоя Васил Терзиев, който мечтае за щастливи служители на общината, които да работят за една по-добра и красива София. Той вижда потенциал и талант навсякъде, на който трябва да му се даде шанс, да му се даде път и да знае, че не е сам.

Фандъкова: Красивите приказки не са достатъчни за кметския пост в София

Фандъкова: Красивите приказки не са достатъчни за кметския пост в София

Трябва да може да се работи и да се посрещат предизвикателствата

При представянето си Терзиев обяви, че вярва в икономически, можещи и независими хора и такива, които вярват в себе си, че могат да реализират мечтите си. Най-ценното, което можеш да дадеш на човек е да мечтае и увереността, че може да достигне мечтите си, каза той. С успеха идва отговорността към обществото. Колкото по-успял си в своята област, толкова повече ти имаш отговорност да върнеш жеста към обществото, за да може то да има своите шансове и да може да се реализира, подчерта кандидатът за кмет.

Той е решен да стане кмет на Столична община, защото иска да построи ново бъдеще, София да бъде различен град с бъдеще и един град на бъдещето. Терзиев иска София да се превърне в европейски град за пример и град, където се раждат добрите идеи, прогресивните политики, а не град с 30 години закъснение да направи неща, които вече ги има в други градове. Това ни е мечтата и амбицията да го направим, изтъкна Терзиев.

В сферата на образованието, Терзиев си поставя за цел да направи училищата най-красивите и подредени места. Нещо повече - той си поставя за цел да реши проблемите на децата за приема в детските градини и ясли, почтена администрация, зелени политики и повече правомощия на районните кметове, които са най-близо до избирателите. Трябва да има правила, за да знаят на кого служат - не на централната власт, а на гражданите, които са ги избрали. Амбицията ни е след 4 години да се погледнем в очите и да сме доволни, че не е имало големи разлики между това, което не сме казали и не сме изпълнили, зарече се Терзиев.

Той разказа и притчата за калния път, на който хората затъвали до колене. Един хубав ден обаче един младеж помъкнал камък, за да го сложи на пътя, но всички го гледали с учудване. Човекът се окалял, но на връщане от другото село, взел друг камък и насмешката на хората започнала да изчезва и започнали да му помагат. Скоро започнали да се калят само до глезените, започнали да могат да минават с коне, с каруци и не след дълго имало прекрасен калдъръмен път и хората забравили какво е да затъваш до колене, разказа Терзиев.

"Трябва да полагаме камък по камък, за да забравим калните пътища", подчерта Терзиев.

Борис Бонев: Няма решение за общо явяване на местните избори с ПП/ДБ

Борис Бонев: Няма решение за общо явяване на местните избори с ПП/ДБ

Спаси София няма да допусне да бъде инструмент на някой друг

Кой е Васил Терзиев?

За Васил Терзиев е известно, че е много успешен бизнесмен от IT сектора. Той е сред основателите на една от най-печелившите български компании - "Телерик". През 2014 г. тя бе продадена на американската Progress за $262,5 млн. в момент, в който имаше над 800 служители в няколко страни по света и годишни приходи от $70 млн. След това, чрез "Телерик академия", Терзиев продължава да се занимава с обучение на IT кадри. През май т.г. се разбра, че той е излязъл като партньор от един от най-големите български фондове за насърчаване на стартиращи компании - Eleven.