Пред ЕНП и за социалдемократите ще бъде проблем участие в управленска коалиция на патриотите. Това обясни лидерът на ПЕС Сергей Станишев преди заседанието на Националния съвет на БСП.

"Това се включва в един европейски контекст, когато крайни националисти водят политически битки във Франция и в Германия, една партия от ЕНП, защото ако ГЕРБ направи коалиция с Обединените патриоти, ще постави редица въпроси пред ЕНП", коментира още той.

Според президента на ПЕС коалиция между ГЕРБ и БСП не е опция. "Не смятам, че БСП трябва да влиза в голяма коалиция", категоричен бе той.

"Както ви казах от БСП има основание за самочувствие, за перспектива", обясни още Сергей Станишев. Според него БСП трябва да направи сериозен анализ на резултатите от изборите, какво са постигнали и какво не са успели.

"Всички разбираме, че очакванията бяха за още по-силен резултат", смята той.

По мнението на президента на ПЕС е важно БСП да покаже инициатива и водеща роля в европейския дневен ред за България предвид председателството на Европейския съвет. Сега победителите трябвало да поемат отговорност за съставяне на кабинет.

"Важно е управлението да бъде проевропейско. Мисля, че ГЕРБ имат затруднение в това отношение", допълни Сергей Станишев.