У нас е възможно всеки възрастен българин да получава базисен доход от 500 лева, а всяко дете – по 250 лева. Това показвали изчисленията на Българския съюз за директна демокрация.

Темата стана актуална, след като в Швейцария на референдум беше отхвърлена идеята за базисен доход от 2500 франка. 

Според Лилия Делирадева от Българския съюз за директна демокрация швейцарците са отхвърлили идеята заради зле проведена разяснителна кампания. 

"Част от заблудата, поради която беше взето това решение, е, че парите от работещите ще се вземат, за да се дадат на неработещите”, коментира Лидия Делирадева в сутрешния блок на Нова телевизия. 

По думите ѝ, хората са мислили, че ще бъдат увеличени данъците на работещите, за да бъдат дадени пари на бедните, а това не било така.

„Парите ще дойдат от брутния вътрешен продукт, който е наличен във всяка една държава, включително и в България”, заяви Делирадева. 

Според нея в България може да се въведе базов доход от по 500 лева за възрастен и 250 лева за всяко дете, независимо от броя на децата в семейството. 

Според бившия социален министър Иван Нейков това е една много красива илюзия, много чуваема в едно бедно общество.

„Такъв безплатен доход в България има от десетилетия – има безплатно образование, безплатна система за социално подпомагане, безплатна бърза помощ. Всичко това са услуги, дейности, които хората получават”, аргументира се Нейков.

Според него ако един ден се решава такъв въпрос в България, трябва да решим дали всички тези услуги ще са платени и ще получаваме просто една сума и толкова

„Източникът на такива пари са данъците. Тези пари идват от бюджета на държавата, а за да влезнат в бюджета е през данъци”, заяви Нейков, допълвайки: „Нашата данъчна система не позволява отделянето на ресурс, по-голям от сегашния за социално подпомагане, грижи, услуги.” 

По думите на Иван Нейков, базовият доход бил за българското общество нещо като опита на Барон Мюнхаузен да се самоиздърпа за косата от блатото, т. е. нямало как да стане.