32 години от първата масова съпротива на турците и мюсюлманите в България срещу т. нар. Възродителен процес на комунистическия режим отбелязаха в ардинското село Млечино.

На площада се събраха около 500 души, сред които ръководството на ДОСТ и много гости от страната и чужбина. Сред тях бяха консулът на Турция в Пловдив Мурат Мухаджъроглу, Ремзи Кесер - политически затворник от Белене; районният мюфтия в Кърджали Бейхан Мехмед и лидери на изселнически организации в Турция, съобщават от ДОСТ.

Пред множеството е подчертана заслугата на турците и мюсюлманите в България за падането на комунистическия режим. От страна на ораторите е поет ангажимент, че ще останат верни на паметта на жертвите и на героите от съпротивата, както и че ще продължат борбата за реално равноправие.

В словото си лидерът на ДОСТ Лютви Местан изтъква, че малката Тюркян и десетките убити от комунистическия режим, хилядите заточени в комунистическите лагери и затвори са мъченици не само на борбата на турците и мюсюлманите за име, език, религия и култура, а са мъченици за българската демокрация и свобода. Той е категоричен, че затова нито една партия, включително и ДПС, не може да си присвоява тези събития и да ги монополизира партийно.

По думите на Местан тези събития отдавна са заслужили да бъдат отбелязвани с подобаващ държавен протокол, както и да намерят своето място в учебниците по най-нова българска история.

Лютви Местан се ангажира партията му да върви неотклонно по пътя на Нури Тургут Адалъ - най-дълго лежалия в затворите на комунистическия режим, българския Нелсън Мандела, допълват от партийния пресцентър.