Кабинетът одобри възстановяване на средства по бюджета на Централната избирателна комисия за 2024 г.

Сумата в размер на 3,4 млн. лева е остатък от неизразходвани средства, отпуснати с актове на Министерския съвет, по сметката за чужди средства на ЦИК.

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Комисията за 2020 г. за закупуване на специализирани устройства за машинно гласуване в размер на 43,2 млн. лева. Дадена е възможност за извършването на плащанията да се използва сметка за чужди средства.

Одобрени са и допълнителни разходи по бюджета на ЦИК за 2023 г. в размер на 37 млн. лв. за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с осигуряването на машинното гласуване, изработка и доставка на специализирана хартия за бюлетини от машинното гласуване, на хартиени бюлетини за гласуване, за компютърна обработка на данните от гласуването и издаването на Бюлетин за резултатите от изборите за общински съветници и за кметове през 2023 г.

Съгласно Изборния кодекс разходите по подготовката и произвеждането на изборите, включително за машинното гласуване, са за сметка на държавния бюджет.

Служебният кабинет дава на ЦИК допълнителни 23,5 млн. лв. за изборите от 9 юни

Служебният кабинет дава на ЦИК допълнителни 23,5 млн. лв. за изборите от 9 юни

Парите са за плащания по договори за обществени поръчки за провеждането на вота