Тръбата е българска и ние решаваме какви ще са таксите, а Унгария и Сърбия да си търсят алтернатива. Това каза по БНТ депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев. Така той коментира влезлите в сила нови такси за транзита на руски природен газ. Той подчерта, че транзитните такси, които Русия плаща на България са "ужасно ниски".

"Това е право на държавата, която е собственик на тръбата. Това е общоевропейска политика за намаляване на приходите на Русия от продажбата на природен газ, петролни продукти и т.н. Ние сме част от голямото европейско семейство, което не иска войната в Украйна. Ние трябва да направим с икономически мерки Русия да не влиза в нея", припомни Венко Сабрутев.

Припомняме, че сръбският президент Александър Вучич съобщи, че ще проведе разговор с Румен Радев по повод на увеличаването на транзитните такси у нас, които бяха одобрени от нашия парламент.

"За нас това е голям проблем. Това ще доведе до драстично увеличение на цената на газа с допълнителни 100 евро за 1000 куб. м. газ. Това е ужасяващо увеличение и ние ще разговаряме с тях. И това не трябва да бъде валидно за Сърбия", подчерта Вучич, цитиран от сръбския сайт "Политика".

От 13 октомври е в сила такса от 20 лв./МВтч. Тя се отнася до вноса и транзита на руско "синьо гориво".

Парламентът прие промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Те бяха публикувани във вчерашния брой на Държавен вестник.

Александър Вучич не приема решението на българския парламент за руския газ

Александър Вучич не приема решението на българския парламент за руския газ

Президентът на Сърбия ще говори с Румен Радев

Сърбия внася руски природен газ от България по "Балкански поток", който е продължение на "Турски поток".