Какво се случва с прякото излъчване на преброяването на гласовете след края на изборния ден?

Около час, след като бе обявено, че то вече е започнало, резултатът е, че от редица изборни секции в страната всъщност няма излъчване на никаква картина.

При проверка на news.bg на специално изработения за целта сайт evideo.bg, вместо очакваните кадри на преброителите, при голяма част от произволно избраните секции ни посреща обещаващият надпис "Видеоизлъчването ще стартира автоматично", но след известно напразно взиране в екрана, става ясно, че това така и няма да се случи.

РИК 22-Смолян

Източник: news.bg

РИК 22-Смолян

В друга част от секциите късметът все пак ни се усмихва и картина има, която обаче се оказва... наобратно. Макар и необичайно, това все пак дава известна възможност за проследяване на процеса. Не така обаче стоеше въпросът при друга от секциите, където работеща камера за наблюдение имаше, но нейният обхват беше препречен от деликатни части от тялото на един от членовете на СИК.

По отношение на звука отново има какво да се желае, тъй като в доста от отново произволно избраните изборни секции такъв напълно липсва или е твърде слаб.

Разбира се, има и секции отличници, които - поне към момента - могат да се похвалят с приемливи и картина, и звук.

По данни на Министерството на електронното управление за видеоизлъчването на броенето на гласовете са се регистрирали 11 353 изборни секции в страната.  От тях със стабилно излъчване в момента са 6 500, съобщават от министерството на електронното управление. Проблемът е основно с интернет връзката, затова запис се запазва в устройството. От помощния център на ведомството са се отзовали на 150 сигнала за проблеми.