Кристиян Вигенин оттегли номинацията си за евродепутат от листата на БСП. Това съобщи самият той в официалната си страница във Фейсбук.

Депутатът не пропусна да изрази своята благодарност към всички партийни структури, издигнали кандидатурата му за член на Европейския парламент.

"Да получа номинации от 1/3 от организациите на БСП без да съм провел нито един телефонен разговор, без да съм поискал предварително подкрепа от никого, за мен означава много. Приемам го и като оценка за работата ми досега, и като доверие в аванс", пише в социалната мрежа Вигенин.

Той посочва, че след дни на сериозен размисъл е решил, че би бил най-полезен за БСП, оставайки в България.

"Признавам, че беше изкушаващо да се боря за място в Европарламента, който напуснах преди 6 години, за да се върна в националната политика, а сега, с натрупания опит като министър и депутат, да се опитам да постигна повече в Брюксел. Но в днешната ситуация няма място за емоции и ирационални решения", заявява той.

Мотивите за решението му са, че в момента страната е изправена пред тежки предизвикателства и той вярва, че придобитите през годините опит и знания ще бъдат по-ценни именно в България. Вигенин изтъква и че е важно БСП да има силно европейско ядро в София и той е готов да бъде част от него.

Елена Йончева - водач на листата на БСП на евровота
Обновена

Елена Йончева - водач на листата на БСП на евровота

95 са застанали зад Йончева, а 75 червени са подкрепили Сергей Станишев

Освен това депутатът подчертава, че той има отговорност пред избирателите и желае да продължи усилията си, насочени към работата в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Вигенин уточнява, че решението му не е свързано с последния Национален съвет на БСП и че още преди провеждането му той е уведомил председателя Корнелия Нинова за намеренията си. В публикувания пост депутатът не пропуска да изрази и своята подкрепа към водача на листата Елена Йончева.