Заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев е извикал на среща във външно посланика на Северна Корея в София Зо Сунг-джу по повод извършения от Пхенян по-рано днес подземен ядрен опит.

На срещата заместник-министър Чаушев запозна посланика на КНДР с позицията на българската страна по този въпрос, съобщиха от министерството.

Министърът е окачествил ядрения опит като провокативен акт и е изказал опасенията, че това ще окаже силно негативно влияние върху мира и стабилността на Корейския полуостров и ще доведе до задълбочаване на международната изолация на КНДР.

Феим Чаушев изразил позицията, че ядреният опит влиза в разрез с поетите от КНДР ангажименти за превръщане на Корейския полуостров в зона без ядрено оръжие.

Като подчерта, че становището на българската страна е в синхрон с позицията на международната общност, зам.-министър Чаушев апелира към правителството на КНДР да се въздържа от по-нататъшни стъпки, които могат да доведат до допълнително усложняване на ситуацията в региона, се посочва още в съобщението.

В отговор посланик Зо е поел ангажимента да предаде позицията на българската страна на Министерството на външните работи на КНДР.