Ако искаме наистина американският бизнес да влезе в България, има една-единствена мярка, която е 100% гарантирана - това е визита на американския президент в България. Това заяви пред БНТ Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб.

Относно предстоящата визита на премиера Бойко Борисов в САЩ и срещата му с американския президент Доналд Тръмп той посочи, че това е момент, който трябва да бъде използван.

По негови думи е естествено да се поискат подкрепа за България да влезе в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, отпадане на визите и нови инвестиции.

Тръмп приема Борисов в Белия дом на 25 ноември

Тръмп приема Борисов в Белия дом на 25 ноември

В съобщението се отбелязва, че Тръмп ще приеме Борисов като знак за силните и трайни отношения, които съществуват между двата народа

Паси поясни, че е трудно да се искат инвестиции от САЩ, защото не американският президент решава къде да инвестират големите компании.

Той отбеляза и че днешният 11 ноември на много места се отбелязва като край на Първата световна война. "След нейния край човечеството не си направи поука, тъй като имаше Втора световна война. След Втората световна имаме поуки и те се наричат ООН, НАТО, план "Маршал", с който САЩ финансираха укрепването на Западна Европа и фактическото създаване на Европейския съюз", посочи Паси.

Той изтъкна, че от почти 75 години в Европа няма мащабна война. По негови думи не е имало друг такъв период в историята на континента и това е резултат от направените поуки.

"Падането на Берлинската стена става на 9 ноември, истината е, че Берлинската стена падна 6 дни преди това - с шествието на "Екогласност". Тогава се роди гибелта на страха", заяви Паси.