Властта не отговаря на Румен Радев с огледална реакция.

Няма да кажа, че правителството иска оставката на президента, заяви на пореден извънреден брифинг вицепремиерът Томислав Дончев. Той искал държавният глава да си изкара мандата.

Зададе обаче няколко въпроса реторични, на които си отговори сам. Правителството се превърна в мафия, когато прокуратурата повдигна обвинения на съветници на президента, според него.

Дончев каза, че днес Румен Радев е поискал "сега и безконтролно" цялата власт. Ако някой иска цялата власт сега, трябва да обясни защо, подчерта вицепремиерът.

Румен Радев сочи изхода: Оставка на правителството и главния прокурор

Румен Радев сочи изхода: Оставка на правителството и главния прокурор

Европа няма право да гледа Български с широко затворени очи

Той призова всички и особено политиците за повече мъдрост. Министерски съвет не е на Бойко Борисов, президентството не е на Румен Радев и МВР не е на Младен Маринов, отчете Дончев.

В страна сме, в която емоциите се разпалват лесно, обобщи Дончев и призова: "Да пазим държавата, защото друга България си нямаме. Моля, който, каквото прави, да пази държавата."

Социалният министър Деница Сачева се опълчи на политическия екстремизъм, който практикувал Радев. Той е опасен за държавата.

Сачева настоя за възстановяване на институционалния диалог. Случващото се тревожело всички български граждани. Призова да се мисли в категориите не на "псевдопроекта Българско лято, а да мислим какво ще правим с българската зима".

Ако на някой демокрацията не му е по мярка, да излезе и да каже това, подчерта министър Сачева и призова за деескалация на напрежението.

Гешев обвини Радев, че оказва натиск върху прокуратурата

Гешев обвини Радев, че оказва натиск върху прокуратурата

По думите му политикът Радев се е наредил до олигарсите на Прехода

Военният министър Красимир Каракачанов изрази съжаление, че институциите воюват, а не вървят ръка за ръка. Разделението на властите е записано в Конституцията, припомни той. Патриотът не чул призив от президента срещу провокаторите на протестите. Българският полицай не е враг на обществото, обясни Каракачанов. Полицаите трябва да са толерантни, но да бранят живота си.

30 години омраза и конфронтация стигат, призова лидерът на ВМРО. Партии много, но България е една, изтъкна и Красимир Каракачанов. Не съм вярвал, че институциите ще влязат в конфронтация и война, разочарован с той. До нищо добро няма да доведе нахъсването брат срещу брат.

Каракачанов припомни, че имотът на "Росенец" е продаден по времето на Иван Костов, а е оформен като такъв по времето на управлението на Орешарски.

Иначе Каракачанов настоявал онези, които хвърлиха на земята българското знаме, това "знаме, което покрива ковчега на всеки загинал български военнослужещ", да бъдат наказани. Не може обаче вината да се хвърля върху правителството, при положение, че НСО е под командването на Румен Радев.

Каракачанов заяви, че не малка част от протестиращите участват срещу определено възнаграждение в такива действия. На симпатизант на ВМРО е предложено предния ден да се включи в протеста от охранителна фирма. Кой заплаща - Каракачанов не може да каже, това ДАНС и прокуратурата ще го установят.

Такива провокатори е имало и днес на "Росенец", според военния министър.