ВМРО настоява за оставките на общинските съветници от ДПС и иска прекратяване мандата на Общинския съвет в Кърджали.

Като държавна измяна ВМРО определя решението на Общинския съвет, с което е отхвърлено предложението ген. Васил Петров Делов - национален герой, български офицер, генерал-майор, освободител на Кърджали, да бъде обявен да почетен гражданин на града.

От ВМРО са изпратили писмо и до областния управител на област Кърджали с искане за упражняване на законовите му правомощия за незабавно разпускане на Общинския съвет в града.

Поведението на общинските съветници от ДПС в Кърджали е държавна измяна, защото на тях им е дадена власт, за да решават проблемите на хората, а не да ги разделят, според ВМРО. По тази логика съветниците утре може да поискат да отрекат 3 март като национален празник или да поискат отделяне на област Кърджали от България, изтъкват от ВМРО.

Турската партия ДПС показа своето истинско лице - на антибългарска формация, отричаща освобождението на българските земи в Кърджали и областта и на практика отричаща българския характер на населението в тези краища на Отечеството, категорична е позицията на ВМРО.

Партията ще поиска и среща с министър-председателя  Бойко Борисов заради вълната от скандални антинационални прояви във всички краища на България.

Припомняме, Общинският съвет в Кърджали отхвърли кандидатурата на ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали. Групите съветници от БСП и ГЕРБ гласуваха "за", групата съветници от ДПС "въздържали се" и така генералът не получи званието.

Общинските съветници в Кърджали отхвърлиха номинацията за почетен гражданин на генерал Васил Делов по време на тържествената сесия на Съвета. Тя бе по повод 100 години от Освобождението на града.

Ген. Делов е командвал войските, освободили Източните Родопи на 21 октомври 1912 година. Неговата номинация е издигната от инициативен комитет, в който участват политици и общественици.