ВМРО умуват как да „извадят" Ахмед Доган от парламента. Новата „кауза" на войводите е породена от вчерашните изказвания на лидера на ДПС, че общинарите от неговата партия в Кърджали са постъпили правилно, отказвайки да почетат ген. Васил Делов.

След тези изказвания Ахмед Доган няма моралното право да бъде български депутат, коментира пред news.bg зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Той и колегите му съмишленици са започнали обсъждането на възможните варианти Доган да напусне Народното събрание:

„Едно от предложенията за събиране на гражданска петиция за изваждането му от Народното събрание. Това ще стане трудно, тъй като за съжаление този въпрос не е уреден в законодателството. Доколкото знам това може да стане чрез влязла в сила присъда, но това също е много сложно", обясни Джамбазки.

Той направи и кратък анонс на поведението на лидера на ДПС около целия казус: „Първоначално Доган твърдеше, че решението на общинарите е самосиндикално, а сега, след тези изказвания и личното му одобрение, става ясно, че той просто е пробвал обществената реакция."

Джамбазки изтъкна, че тази позиция е небългарска, че защитава турските интереси и че може да бъде характеризирана като държавна измяна и национално предателство.

Всички срещу Доган и ДПС, призова Сидеров
Още...

Той за пореден път повтори, че ДПС действа като турска партия.

"Ахмед Доган е лидер на българска партия и като такъв той отрече освободителния и обединителен характер на Балканската война и я определи като етническо прочистване. И това го казва на фона на геноцида на Османската империя по време на петвековното турско робство," подчерта Джамбазки и добави, че лидерът на ДПС изкривява исторически факти в своя полза.

Зам.-председателят на ВМРО не се съгласи и с казаното от Доган, че има анти-ДПС кампания: „Това са глупости в неговата глава. Няма такава кампания."

Според него обаче Доган се опитва да приравнява радикалните ислямисти на всички български мюсюлмани, като се опитва да говори от тяхно име.

И културният министър Вежди Рашидов коментира остро казаното от Ахмед Доган, че Балканската война не е само война на победители и победени, а е война за етническо прочистване и други форми.

Не съм експерт по божествените работи. Карате ме да коментирам на боговете приказките. Вие журналистите го определихте за полубог - сега питайте него какъв му е проблемът.

Ако е болен, предложете му болница, ако е здрав - да почерпи нещо, заяви Рашидов и добави: „Трета година никой не е питал какво се случва там (Кърджали).

Не съм виновен, че капсулираме етносите и след това се чудим защо нещата са такива, подчерта културният министър.

Трябва да се интегрират, трябва да живеят като свободни хора. Те имат нужда да живеят по-добре, а не все по-зле. Не може да има компютърен век, а те да носят фереджета, категоричен бе Вежди Рашидов.

Лидерът на Атака от своя страна изпрати отворено писмо до президента Росен Плевнелиев. Аналогично писмо е изпратено и до парламентарния шеф Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов.

В него Сидеров припомня, че на 4 ноември в Кърджали, в публично изказване, лидерът на ДПС Ахмед Доган обяви Балканската война от 1912 -13 г. за „възродителен процес".

„Балканската война, както Ви е известно, е част от поредицата освободителни от турско робство войни. Балканската война утвърждава българската държавност и освобождава цели части от Отечеството ни от геноцидното османско владичество. Да наречеш една такава освободителна за България война, на която дедите ни са отивали с музика и цветя, „възродителен процес" спрямо мюсюлманите, е гавра с нашата история и държавност", пише лидерът на Атака.

Господин Президент,

Вие сте държавен глава на Република България и Ваш дълг е да реагирате на наглото антибългарско и антидържавно изказване на лидера на ДПС Ахмед Доган, като го осъдите. Не го ли направите, ще означава, че сте съгласен с това твърдение.