ВМРО изпрати отворено писмо до председателя на българското Народно събрание Цецка Цачева, в което изразява несъгласието си с изказаната преди дни от Цачева подкрепа за сръбско членство в ЕС.

В писмото ВМРО настоява българската държава да изсика връщането в пределите на България на незаконно окупираните от Сърбия Западни български покрайнини.

До момента на фактическото връщане на Западните покрайнини, те трябва да имат автономния статут на областта Воеводина, според ВМРО.

В писмото освен информация за историята и настоящето на Западните покрайнини има и подарък за Цачева - книгата на френския журналист Анри Пози, в която се описват сръбските жестокости над българското население в Македония.

„Госпожо Цачева, молим Ви да проявите интерес към съдбата на Българските западни покрайнини и в по-нататъшните си изказвания да не прибързвате с подкрепата за Сърбия. Тази Сърбия не може да стане член на Европейския съюз и не би следвало да получи подкрепата на България.

"Вие председателствате институцията, която представлява българския народ. Във връзка с това Ви молим да не поемате подобни ангажименти от името на българските граждани", се отбелязва в писмото.

В отношенията между България и Сърбия има огромни нерешени въпроси, които не могат да се пренебрегват, посочват още от ВМРО.

Припомняме, само рпеди дни ВМРО стартира кампания за провеждане на референдум за подкрепата за членство на Турция в ЕС.