Турският президент Ердоган говори с гръцките си колеги за съдбата на "мюсюлманската общност" в Тракия. Това пише заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов във Фейсбук в коментар на първото посещение на турски държавен глава в Гърция след над 60-годишно прекъсване.

Ердоган е на визита в Гърция

Ердоган е на визита в Гърция

Бежанската криза е центъра на срещите

"Не за пръв път турската държава претендира за някакви права върху тази общност, странно защо разглеждайки я като част от своето културно пространство на Балканите. Турският президент даже искал да посети въпросните райони на Западна Тракия в хода на посещението си в Гърция.
Става дума за района на Ксанти, Гюмюрджина (Комотини) и Дедеагач (Александруполис), където в склоновете на Родопите до Бяло море живеят хора с български майчин език, известни като помаци, и всеки български турист в този район добре знае това, пише Веселинов.

Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Договорът определя границите между двете страни

Той коментира, че сега духовната връзка на тези хора с България е почти прекъсната. Гръцката държава съзнателно или не - допуска турцизация на това население. Според Веселинов, това явно това им изглежда по-безопасно в сравнение с историческата истина и възстановяването на историческата справедливост.

За съжаление, южната ни съседка допуска изучаване на турски език в тези райони, в които местните хора не знаят и дума турски, пише патриотът.

От ВМРО напомнят, че внимателно следят и ще продължат да следят и занапред съдбата на това население. Организацията се опитва да полага грижа за запазване на езиковите връзки от двете страни на родопската граница.

Напомняме, че България не трябва да остане безучастна, ако някой се опитва да пренаписва историята, да вменява на тези хора чуждо съзнание и да ги откъсва от българското културно землище, пише Искрен Веселинов.