Военнотранспортни самолети от шест държави участват в международно учение. На летище Пловдив започна учението "Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация 2017-1" (ЕААТТС 17-1). То ще бъде до 7 април 2017 г., съобщиха от Министерството на отбраната.

В авиоманеврите ще участват представители на военновъздушните сили (ВВС) на България, Белгия, Чехия, Италия, Франция и Холандия. От ведомството на Стефан Янев уверяват, че ще бъдат ползвани и летищата в Чешнегирово, Тенево и Черногорово.

Полетите са планирани за 27 март, понеделник, и да продължат до 6 април, четвъртък. Тогава ще се проведе церемония по завършването, и ще бъдат връчени сертификати на успешно преминалите курса участници.

От българска страна в учението са включени военнослужещи и техника от Командването на ВВС, 24-та авиационна база - Крумово и екипажи от 16-та транспортна авиационна група - Враждебна, 3-та авиационна база - Граф Игнатиево, База за командване, управление и наблюдение - София, База за специална техника - Божурище и от зенитно-ракетни войски - военното формирование 22 320 - Божурище и военното формирование 36 150 - Стара Загора.

По време на "Европейския курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация 2017-1" са планирани за изпълнение полети по маршрут на малка и пределно малка височина; десантиране от въздуха; тренировъчни заходи за симулирано хвърляне на товари; тактически заходи за кацане; операции по обслужване на самолета от наземния технически състав и др.

Сред основните цели на учението за българските ВВС са постигане на по-висока оперативна съвместимост за участие в многонационални операции със страни съюзници, повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка за изпълнение на транспортни задачи. За изтребителната авиация стремежът е изпълнение на прехват на транспортни самолети и др.

Ръководител на учението е полковник Филип Ангелов от авиобаза Крумово, а от натовска страна - полковник Микеле Рега от Европейската агенция по отбрана.

Припомняме, авиобаза Чешнегирово беше затворена през 2002 година в изпълнение на План 2004 за реформата на армията. Самолетите МиГ-23 бяха снети от въоръжение поради изчерпан ресурс. 136 офицери и сержанти и 36 цивилни служители от военното летище бяха уволнени.

През 2011 година летище Тенево край Ямбол, както и летище Черногорово край Пазарджик бяха в графата "с отпаднала необходимост".