Вече за участие във военни операции зад граница няма да се кандидатства, защото няма да е въпрос на желание, а на задължение по Закона за отбраната и въоръжените сили. Това ще стане от следващата ротация - ще се изпращат щатни поделения, които, ако е необходимо, ще се доокомплектоват с различни длъжности, поясни министърът на отбраната Аню Ангелов.

Досега имаме около 14 000 военнослужещи, преминали през различни мисии и операции, но нямаме колективен опит на рота, в която всеки да е служил рамо до рамо с останалите извън страната, изтъкна министърът. По думите му ще настъпи много същностна промяна, която изисква промяна в начина на мислене при подбора.

Ангелов подчерта, че заповедта за подбора трябва да се изпълнява стриктно и да не се допуска влияние по други пътища да замине или не даден военнослужещ. Това вече няма да се допуска, категоричен е той.

Пред висшите военни Ангелов разясни най-важните предстоящи задачи, като изпълнението на прегледа и плана за развитие на въоръжените сили, реорганизациите в администрацията на военното министерство и висшите командни звена във връзка с „Бялата книга".

Утре се очаква парламентът да разгледа на първо четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които командванията на отделните видове сили и съвместното командване на силите ще станат от 1 юли юридически лица и второстепенни разпоредители с бюджетни средства. Те ще поемат и нови отговорности - да управляват директно финансовите средства, които ще им бъдат предоставяни, каза министърът и добави, че се забелязва известен страх от това.

В края на първото полугодие ще бъдат актуализирани отделните програми и бюджети, увеличен е лимитът за икономисти, финансисти и юристи. Предвижда се и подготовка във Военна академия за тези, които ще се разпореждат с бюджети от 1 юли, заяви Ангелов. Той съобщи още, че бригадите и базите ще станат третостепенни разпоредители с бюджетни средства.

Ангелов информира, че ще представи днес в Министерски съвет инвестиционен проект за транспортните самолети за Военновъздушните сили и за дългосрочна поддръжка на вече закупеното и платеното. Става въпрос за около 8 млн. лв. на година за период от 10 години, което, според Ангелов, е нормално за Министерството на отбраната.

Предстои днес следобед да бъде разгледан и въпроса за имотите с отпаднала необходимост, каза още Ангелов.