Министърът на отбраната Николай Цонев и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков са посетили българския контингент в Афганистан, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Вчера делегацията, водена от министъра на отбраната, е посетила база „Уеърхаус", в която е дислоциран българският механизиран взвод, включен в състава на Международните сили за стабилизиране на Афганистан (ИСАФ).

В Кабул министър Цонев и генерал Стойков са разговаряли с български военнослужещи от взвода и от механизираната рота, включена в състава на ИСАФ, както и с командващия Регионално командване „Столица" бригаден генерал Федерико Бонато и със заместник-командващия на ИСАФ генерал-лейтенант Джонатан Райли.

На срещата генерал-лейтенант Райли е дал висока оценка за професионализма на българските военнослужещи, проявяван при изпълнение на задачите в операцията на НАТО в Афганистан.

По-късно същия ден делегацията е посетила българските военнослужещи от ротата, която изпълнява задачи по охраната на летище „Кандахар".

Делегацията е била посрещната от командира на военновъздушната база „Кандахар" Боб Джъдсън.

Вечерта в лагера на българския контингент министър Цонев отпразнува рождения си ден с бойците.

В операцията на НАТО в Афганистан България участва с близо 420 военнослужещи, включени в състава на: механизирана рота и механизиран взвод, дислоцирани в Кабул; охранителна рота, дислоцирана в Кандахар; три медицински екипа във военните болници в Кабул и в Херат; Провинциален екип в Пол и Кхомри, окръг Баглан и национален елемент в щабовете на Международните сили за стабилизиране на Афганистан (ИСАФ).