От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) настояват социалните им пенсии да се изчисляват въз основа на линията на бедността. Ако исканията им не бъдат изпълнени, те ще настояват за оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Председателят на Управителния съвет на СВВП Петър Велчев обясни на пресконфереция в БТА, че проблемите се коренят в Закона за хората с увреждания

Лекарствата за военноинвалидите с над 50% неработоспособност, се поемат от Касата

Лекарствата за военноинвалидите с над 50% неработоспособност, се поемат от Касата

За хората с по-малък ТЕЛК остава доплащане

Велчев посочи, че за СВВП има един пропуск в закона, който касае финансовата подкрепа, която в чл. 70 се дава за всички хора с увреждания. От СВВП настояват финансовата подкрепа на хората с увреждания да бъде на реална основа. Всички проценти, които се дават за финансова подкрепа, лежат на базата на линията на бедността, но от организацията настояват самите пенсии също да се изчисляват въз основа на линията на бедността.

Велчев негодува и че пенсиите на военноинвалидите и военнопострадалите са най-ниски социални такива, въпреки че те са пострадали по повод изпълнение на задължителна наборна военна служба

Не пипайте социалните придобивки, за да идват хора в армията, зоват военноинвалиди

Не пипайте социалните придобивки, за да идват хора в армията, зоват военноинвалиди

Оплакват се от достъп до лекарства

Затова от организацията са сигурни, че финансовите средства, които са необходими, за да се изпълнят техните искания, са в рамките на един ремонт на столичната улица "Граф Игнатиев".

От СВВП са информирали омбудсмана Мая Манолова и са изпратили документи в Комисията по дискриминация, сезирали са Народното събрание, премиера Бойко Борисов и са уведомили председателя на Националния съвет на хората с увреждания Томислав Дончев. Ако не се намери решение за техните искания, те ще настояват за среща с министър-председателя Бойко Борисов.

От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите не спестиха критиките и към вицепремиера и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Според тях Законът за хората с увреждания е гласуван по късата процедура.

От организацията настояват и за промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Те са свързани с изравняване на правата им с ветераните от войните, както и да имат възможността да получават безплатно или с по-голям процент отстъпка лекарствата.

Освен това от СВВП настояват за неограничен брой пътувания по тролейбусния, автобусния, железопътния и трамвайния транспорт, както и да ползват безплатно санаториумите

Велчев посочи, че единствените аптеки, сключили договор (допълнително) за предоставяне на лекарства за военноинвалиди и военнопострадали с НЗОК са в Бяла, Кубрат, Поморие, Попово и Омуртаг. Затова от СВВП искат останалите аптеки в страната да сключат договор с военноинвалидите и военнопострадалите.