С пълна сила тече предаването на архивите на военното разузнаване. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и за контрол на спецслужбите. Военното разузнаване трябваше да предаде около 33 000 архивни единици.

От началото на 2015 до февруари тази година са предадени 861 архивни единици, което е малко, според Костадинов. След като Йордан Бакалов поема агенцията, до сега са предадени 10 831 архивни единици. В процес на подготовка за предаване около 22 169 архивни единици, според очакванията на шефа на Комисията по досиетата.

По думите му това забавяне в предаването на досиетата довело до спад в темпото на работа на комисията. Работата е организирана, отчете Евтим Костадинов.

Той обаче отправи и критика към Служба „Военна информация". Не се кара по ред предаването на архива, изтъкна той. Вадели се архивни единици от различните архиви документи или се предавали избирателно на Комисията по досиетата. Според очакванията на Костадинов до края на следващата година можело да се приключи с предаването на архивите.

С Националното разузнаване комисията работела в консенсус по предаването на архивните единици. До края на годината всички архивни единици ще бъдат предадени, очаква Евтим Костадинов.

По отношение на предизборните проверки на кандидатите за кметове и общинари според него до средата на октомври трябва да е готова проверката им за принадлежност към ДС.

Иначе Комисията по досиетата представи пред депутатите доклада за дейността си за първото полугодие на 2015, който бе одобрен от народните избраници.