Парламентарната група на ВОЛЯ ще гласува против предложените поправки в Закона за съдебната власт, ако те бъдат внесени за разглеждане на второ четене през тази седмица.

"Истинската реформа в сектора трябва да има дългосрочна цялостна стратегия, а не законът да се пипа "на парче". Още повече, че корекциите не носят стойност, която да повиши ефективността на работата на сектора, а оставят съмнения, че се прави с цел да се ограничи независимостта на системата", коментират от групата.

ВОЛЯ подкрепя становището на Съюза на юристите в България, които призоваха президента да наложи вето, ако поправките бъдат приети в пленарна зала.

Радев да наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт поискаха юристите

Радев да наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт поискаха юристите

Съюзът изпрати писмо до Радев с остра позиция

"Споделяме мнението, че така предложените промени са дискриминационни и противоречат на българската Конституция. Наличието на външно финансиране няма как да влияе върху съдебната системата, защото то е от организации, които нямат преки интереси у нас. От друга гледна точка, цялата модерна техника в съдилищата е закупена именно с такова финансиране. Ако не беше тази подкрепа, съдиите и до днес щяха да работят с допотопните компютри, осигурени им от държавата. Желанието да се ограничат тези възможности звучи като опит за вкарване на съда в зависимост", коментира депутатът от ВОЛЯ Симеон Найденов, член на правната комисия.

"Несериозно, но добре обмислено, е да се иска от работещите в съда да обясняват в кой клуб по табла или кореспонденски шах членуват. Така се събира информация за евентуално бъдещо упражняване на натиск върху съдиите. Дали са фенове на Левски и ЦСКА, масони, членове на ловната дружинка от Сусурлево няма значение, но е добър начин да се събере контролирана база данни за лесен достъп до тези хора или да им внуши да се притесняват от хобитата си", коментира членът на изпълнителното бюро на ВОЛЯ Стефан Августинов .