"Воля" внесе в парламента проект за решение, с което се слага мораториум върху закупуването на боен кораб и друга военна техника за над 2 мрд. лева. Тези разходи са заложени в две решения, гласувани от парламента през 2018г., като договорите са предвидени да се сключат тази година.

От партията на Веселин Марешки предлагат мораториумът да важи до края на мандата на 44-то Народно събрание.

Те са категорични, че всички големи разходи, предвидени за тази година, които не са спешни и не се отнасят до антикризисните мерки, трябва да бъдат отложени за по-добри времена.

"Воля" иска мораториум върху милиардите за военна техника

"Воля" иска мораториум върху милиардите за военна техника

Да се мисли не за скъпи железа, а за здравето на хората, настоява Марешки

"Сега, повече от всякога, всеки лев от държавния бюджет е безценен и трябва да бъде вложен за опазване на живота на българските граждани, за създаване на сигурни условия за работа на медиците, за спасяване на доходите на населението и за подкрепа на бизнеса", посочва се в мотивите за мораториума.

Нищо не налага харченето на огромна сума за въоръжаване в момент, в който десетки хиляди хора губят работата си заради извънредното положение, а фирмите затварят, убедени са от "Воля"

Те настояват въпросните средства да бъдат пренасочени към социални и икономически мерки за излизане от кризата и за последващи мерки за развитие на страната и едва след това да се мисли за военни разходи.

Предвидените над 2 милиарда лева за военна техника са лукс, който държавата не бива и не може да си позволи в такъв момент, категорични са от партията.