МРРБ ще поддържа регистър на професионалните домоуправители. Това решиха депутатите, гласувайки на второ четене Закона за етажната собственост.

Въвеждат се определени изисквания към професионалните домоуправители, за да бъдат вписани в регистъра. Те не трябва да са осъждани, но реабилитирани лица могат да са професионални домоуправители. Регистрираните като еднолични търговци трябва да имат наето поне едно лице.

Регионалният министър ще им издава съответно удостоверение. Регистрацията на професионалните домоуправители ще важи 5 години. Те ще трябва да сключват ежегодна професионална застраховка " Професионална отговорност". Ако поради някаква нередност професионален домоуправител бъде заличен от регистъра, не може да упражнява дейността си за 6 месеца, след което може да подаде ново заявление до регионалното ведомство.

Средствата на етажната собственост могат вече да се държат в разплащателна сметка. Собственикът на необитаемо жилище заплаща такса като за един живущ съобразно таксата, определена от етажната собственост.

Собствениците, които не могат да участват присъствено в събрание на етажната собственост, ще могат да се включат онлайн и да гласуват дистанционно.

Професионалните домоуправители - с двама служители, застраховка и висшисти

Професионалните домоуправители - с двама служители, застраховка и висшисти

Нови промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС)