Два вида протоколни подаръци са подготвили от министерството за нашето европредседателство. Това обясни министър Лиляна Павлова, която показа подаръчните пакети за гостите.

"В рамките на бюджета сме", заяви Павлова в отговор на въпрос колко е перото за подаръци. Около 980 хил. лева е стойността, обясни тя. Всички гости ще получат подаръци, само по веднъж, уточни тя.

Подаръчните пакети за ВИП-гостите са малко по-различни като качество от обикновените подаръчни пакети, стана ясно от обясненията на Павлова.

За дамите са предназначени шалове, а за господата - вратовръзки. Разликата е в материята - коприна или вискоза. В основата на дизайна е българската шевица.

Освен шал или вратовръзка в подаръка се включва и възпоменателна монета с емисия 2018. Тя също е два вида, сребърна със златно покритие.

В комплекта за делегатите на нашето европредседателство ще има валидирана пощенска марка, химикалка, чиито връх става за писане и върху смартфон, допълнителна батерия за телефон, накрайник за зарядно за телефон и пакет българска лавандула.

За нашето европредседателство очакваме около 25 хил. гости, допълни Лиляна Павлова.