България има да пише още домашни. Мониторинговият доклад на ЕК за изминалата година отново ще отчете липса на напредък в борбата с организираната престъпност и реформата на съдебната система, съобщава НоваТВ, която разполага с работна версия на документа. В доклада са дадени пет основни препоръки за работа.

За пореден път Брюксел отчете липса на напредък и резултати в съдебната реформа и борбата с корупцията. Анализирайки случилото се за бурната една година, Брюксел отбелязва, че нестабилната политическа ситуация и смяната на три различни правителства са причина за лиспата на съществен напредък.

Както се очакваше, Висшият съдебен съвет е институцията, подложена на най-сериозни критики и ЕК отново настоява за преструктурирането му.

Комисията не посочва конкретни имена в доклада, но отбелязва, че изборът на шеф на Съдебния инспекторат е ключов, за да се гарантира независимост и прозрачност във висшата съдебна система. Принципът за възлагане на дела също не отговаря на препоръките и е незадоволителен, гласи друго от заключенията в документа.

Докладът отбелязва, че миналата седмица е внесено предложение за съдебна реформа, но засега това се разглежда само като намерение за реформа, а не като резултат.

Корупцията по високите етажи на власта остава основен проблем за България, както посочва и проучване сред гражданите на "Евробарометър".

БОРКОР не е дал резултати, а обществената администрация няма система за контрастиране на корупционните практики, се посочва още в работната версия на доклада.

Конфликтът на интереси остава като проблем и съдебните дела са неефективни и приключват с минимален брой осъдени. Действията в борбата срещу големите криминални групировки също не са довели до приемливи резултати.

Критиките на Брюксел към страната ни бяха очаквани, но в полза на настоящето правителство политическите заключения са смекчени. Комисията отбелязва, че въпреки краткото време на управление, с действията си сегашният кабинет получава кредит на доверие.

На този етап България и Румъния остават в пакет под набюдението на Комисият по механизма за контрол и сътрудничество.

Долкадът ще бъде представен официално сряда в 14 часа българско време.

Междувременно пред БНР председателят на ДСБ Радан Кънев изрази мнение, че ако докладът, който очакваме от Брюксел, ни успокои, за нас ще има много тежки последици.

Много от колегите предпочитат нещата да останат каквито са и се стремят към формални промени и ако се хлъзнем по тази посока, последиците ще бъдат много тежки, защото положението в България е критично, правосъдието е в много дълбока криза и промяната в него е преди всичко наша, вътрешна насъщна нужда, обясни тезата си Кънев.

По повод изтичащият в петък срок за номиниране на главен съдебен инспектор, реформаторът смята, че е добре да има и е възможно обединение около една кандидатура, като съобщи, че от името на Реформаторския блок вероятно няма да има кандидатура.

Радан Кънев заяви още, че реформаторите няма да обсъждат повече дали Висшият съдебен съвет да работи като постоянен орган или не.