Още един кандидат за лидер на партия Демократи за силна България (ДСБ) се заяви. Това е Цецка Бачкова, съобщиха от партията. Другият кандидат е досегашният председател Атанас Атанасов.

Демократи за силна България беше създадена преди 18 години, за да бъде притегателна сила за нас, решителните и почтени българи, призвани да бранят демокрацията в България. Аз се кандидатирам за председател на партията, защото искам ДСБ да заеме отново своето достойно място на политическата карта на България и Европа и вярвам, че мога да вдъхновя и ръководя екипа, с който да вървим заедно по този път. 

"През последните години за мен, за нас и за нашите съмишленици става все по-болезнено отдалечаването на ДСБ от идеологическите основи, поставени от Иван Костов и ярките политически авторитети, които създадоха тази партия. ДСБ е призвана да бъде не просто последовател, а съзидател и надежден пазител на демокрацията, пазарната икономика, десните политики и евроатлантическия път на България. С кандидатурата си аз заявявам пред вас своята решителност да работя за възраждане и утвърждаване на политическия авторитет на ДСБ като автентичната десница на България", пише в обръщението си Бачкова.

Тя е един от участниците в създаването на коалицията "Демократична България" през 2017 г.

Мнението й за ДБ е, че тя не е просто коалиция между трима или четирима лидери на партии и техните партийни елити. Това е обединението на свободните хора в България, на независимите и активни граждани, на предприемачите, на демократите, на почтените и достойни българи.

Бъдещето и ролята на ДСБ са в основата на възраждането на реформаторския дух и отстояването на демокрацията, на християнските и европейските ценности в България. Ключов фактор за намирането на правилния път към това бъдеще е откровеният диалог, честното назоваване на грешките и проблемите, ясната визия и осигуряването на обществена подкрепа за предложените политики, смята тя.

Цецка Бачкова е родена в гр. София. Завършва магистратура по политически науки, икономическа политика и гражданско право в университета в Мюнстер, Германия. Има защитена докторантура в областта на политическите науки в университета Мартин-Лутер в Хале, Германия. По време на престоя си в Германия членува в Германския Християндемократическият съюз на Ангела Меркел (Christlich-Demokratische Union, CDU).

Със завръщането си в България става член на ДСБ през 2008 г. Завършва Българско Училище за политика "Димитър Паница".

През годините е заемала позициите на председател на ДСБ Подуяне, член на Председателството на софийската организация на ДСБ, учредител и председател на Национален клуб на жените към ДСБ, Зам. Председател на ПП ДСБ, участва в преговорния екип за учредяването на Обединението Демократична България, Говорител по Социални политики на Управленската алтернатива на ДБ, Народен представител от ДБ в 45-то и 46-то НС, Зам. председател на парламентарната група на ДБ в 45-то и 46-то НС, Председател на Парламентарна комисия за пряко участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество в 46-то НС.