симеон симеоновНовите назначения на ключови позиции в българските въоръжени сили показват нежелание за истински реформи. Президентът като върховен главнокомандващ лансира спорни кандидатури, а е възможно и да се облагодетелства от някои от обществените поръчки в армията. Това е заключението на американския посланик Нанси Макълдауни, отразено в секретен доклад от 7 юли 2009 г., открит от WikiLeaks и публикуван от BalkanLeaks.

Повод за написването на документа е назначаването на Симеон Симеонов за началник на отбраната. Според Макълдауни, той е бил фаворит на президента Първанов и даже министърът на отбраната Николай Цонев се е дистанцирал от избора, посочвайки, че той е изцяло по инициатива на държавния глава.

Американският дипломат посочва, че като командващ на ВВС, Симеон Симеонов не се е справил с модернизацията на военната авиация и тя е изостанала далеч след останалите родове войски. Макълдауни го определя като „класически бюрократ", който е допуснал сериозни пропуски при организацията на съвместните полети на родните пилоти и американските им колеги, както и при осигуряването на средства за по-голям брой летателни часове в българската авиация.

Според посланика, назначаването на Симеонов е резултат основно от познанството му с началника на президентския кабинет и бивш началник на ВВС Никола Колев. Нанси Макълдауни изразява мнението, че чрез него президентът Първанов цели да запази контрола си над посоката и скоростта на реформите в армията.

Тя коментира, че в списъка с нови назначения във въоръжените сили има няколко „добри попадения" - военни с добро образование и международни контакти, но има и изненадващо неподходящи лица.

Сред тях са ген.-лейтенант Атанас Самандов и ген.-майор Володя Цветанов, които, според Макълдауни, са корумпирани и слаби командири. Тя посочва, че Цветанов е и брат на отстранения скоро преди написването на доклада вътрешен министър Румен Петков.

В заключение Нанси Макълдауни посочва, че ръководството на въоръжените сили основно изпълнява политики, вместо да създава такива и при това положение конкретните назначения нямат пряко значение за отношенията между България и САЩ.

Въпреки това, Макълдауни подчертава, че новите назначения показват „неконструктивното влияние" на президента и обкръжението му, което не само не спира, но може би и се възползва от „мошенически обществени поръчки" във въоръжените сили.