борисовНие трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа. Това е заключението на доклада на американския посланик Джон Байърли от 2006 година, посветен на настоящия премиер Бойко Борисов.

Документът, придобит от WikiLeaks и публикуван от bivol.bg, е с най-високото ниво на поверителност, до което сайтът на Джулиан Асандж се е добрал („Секретно/Не за чужденци") и е сред малкото грами от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли.

От посолството на САЩ у нас реагираха светкавично на въпросната публикация, заявявайки със силно дипломатичен тон - „Въпреки, че Посолството не може да коментира съдържанието на предполагаемите класифицирани материали, за които се твърди, че са изтекли, ние бихме искали да подчертаем, че САЩ и България имат отлични отношения и че високото ниво на нашето двустранно сътрудничество говори само по себе си".

Като известно оправдание звучи и заявеното от US посолството, че дипломатическите телеграми често са предварителни и непълни външнополитически анализи и не трябва да се разглеждат като официални позиции на американската външна политика.

Иначе Байърли през 2006 година прави кратка ретроспекция на миналото на Бойко Борисов, като особено интересен е параграфът „Мръсотията", посветен на контактите на тогавашния столичен кмет с подземния свят.

Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. (...) Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния", пише Байърли.

Той добавя, че жената, с която съжителства бившият главсек на МВР, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, свързана с пране на мафиотски пари, не са пропуснати и слуховете за близки контакти между Борисов и Младен Михалев - Маджо и Румен Николов - Пашата.

Американският дипломат отделя специално внимание на връзките на лидера на ГЕРБ с шефа на „Лукойл" Валентин Златев. „Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов", се казва в документа.

Байърли дава пример с явните „танто-за-танто" сделки между „Лукойл" и Столична община, при които фирмата на Златев ремонтира паметници и строи жилища, а в замяна получава земя за бензиностанции. Според посланика, това са „само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали".

Допълнителни щрихи към образа на Бойко Борисов дава посланик Нанси Макълдауни, която няколко месеца преди изборите през 2009г. го посочва като сигурен фаворит за поста премиер. Според нея, той е схватлив политически играч и подценяването на неговата "груба политическа сила" е сред големите грешки на опонентите му.

Макълдауни цитира Борисов, според когото "бъгарите не са свикнали да вземат решения сами и очакват от Брюксел и Вашингтон да кажат на премиера какво да прави".

По отношение на бъдещите назначения в Министерски съвет, дипломатът посочва, че Бойко Борисов е майстор в заблуждаването на останалите политически играчи и даже е споменавал, че може да не седне на премиерското място. Макълдауни коментира, че това може да е свързано с амбициите му за президентския пост. Според нея част от вероятните министри са Румяна Желева и Кристалина Георгиева.

По отношение на външнополитичексите позиции на Борисов, дипломатът посочва, че заради положителното отношение на електората на ГЕРБ към Русия, тогавашният столичен кмет е бил инструктиран от екипа си "от време на време" да се изказва положително за Москва и да се дистанцира от опитите за противопоставянето й с НАТО. Пред посланика той обяснил, че го прави само заради имиджа си.

Нанси Макълдауни посочва, че Борисов има непрекъсната нужда от внимание и от одобрение от страна на останалите държави и особено на САЩ. Според нея, това е начин да му се въздейства, за да проведе реформи. "При всяко положение, ако Борисов спечели, ще бъде приключение", коментира американският дипломат.

Премиерът Борисов също не закъсня с коментара си.

Не чета публикации в Wikileaks, заяви той пред журналисти в Хага, определяйки изданието за жълто.

Премиерът нарече, цитиран от БНР, спекулации публикуваните в сайта Биволъ, черпещ информация от там, твърдения за участието му в скандални сделки с горива и тесни връзки с „Лукойл". Борисов съобщи, че по-рано днес е  разговарял с посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик, който обявил пред него, че Wikileaks черпят информацията си от неясни и непотвърдени източници. По думите на дипломата е излишно да се коментират публикациите в него.

Борисов отрече категорично близост с руското посолство и Лукойл. Толкова пъти съм бил в американското посолство, а за последните пет-шест години дори не си спомням да съм бил на приемите в руското, заяви Борисов, посочвайки все пак, че това не е правилно. Нека да няма такива спекулации.