Ако до няколко седмици Бойко Борисов не освободи Симеон Дянков заради неговата некомпетентност, РЗС ще окупира безсрочно министерство на финансите - докато Дянков не подаде оставка. Това обяви в парламента лидерът на РЗС Яне Янев.

Повод за ултиматума е обявения от правителството пакет от антикризисни мерки, които по думите на Янев са поредният объркан ход на министър Дянков.

Борисов не трябва да ги тества в обществото, категоричен е Янев.

Не може да се действа на принципа „проба-грешка"; не може държавата да е окачена на финансово свлачище, заяви още той.

Янев изтъкна, че РЗС иска от правителството незабавно да започне събиране на над 1.5 млрд. лв. от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол; да бъдат разсекретени договорите на ЧЕЗ, EVN I E.ON и анексите да бъдат деaнонсирани, с което в бюджета биха постъпили няколкостотин милиона лева.

Незабавно да бъде поправен т.нар. „закон Кушлев", настоя още Янев и поясни, че ако бъдат приети промени в закона, в държавната хазна ще влязат над 1 млрд. евро само за 7-8 месеца.

Лидерът на РЗС отново заяви, че това правителство ще докара държавата до финансов банкрут и настоя за политически консенсус за предсрочно прекратяване на 41-то НС, свикване на ВНС и приемане на нова Конституция.

Ако не се стигне до оставка, остава Дянков да бъде отстранен насила, категоричен е Янев и добави, че по-добрият вариант е премиерът Борисов да извади от джоба си оставката, която крие толкова време.