РЗС ще създаде „кабинет в сянка", съобщиха на пресконференция от партията. Официалните  участници в алтернативното правителство на консерваторите ще бъдат обявени на 11 декември. Участието на Алексей Петров в проекта засега остава загадка, обясни Янев.

Припомняме, след излизането си от ареста бившата барета на няколко пъти обяви подкрепата си за РЗС, като дори се появиха слухове, че той може да се кандидатира за президент, издигнат от партията. Нещо, опровергано в декларация от партията на Янев.

На днешната пресконференция от РЗС отправиха редица критики към Бюджет 2011, посочвайки, че той не е бюджет на реформите.

Това е бюджет на самоцелния рейтинг, който трябва да обслужи президентската кампания и ще е последният бюджет на ГЕРБ. От него следват глад, репресии, МВФ и нови избори, категорични са от партията на Яне Янев.

От РЗС посочиха още, че са обсъдили проектите на републикански бюджет и бюджетите на НОИ и НЗОК.

След съпоставяне с финансовата политика на останалите страни в ЕС, стигнахме до извода, че сегашното правителство на Република България няма експертен капацитет и политическа воля да предложи ефективен пакет от мерки и финансови инструменти за изход от тежката социално-икономическа криза в страната ни, категорични са от партията на Янев. Те допълниха и че бюджетът на ГЕРБ и Атака повлича страната  към икономическа катастрофа, чрез:

  • Насърчаване и легитимиране на контрабандата;
  • Устойчив ръст на измамите с европейски средства;
  • Силово разчистване на икономически терени за нуждите на гангстерски групировки тип „котараци";
  • Верижни фалити на предприятия и фирми и ликвидация на цели отрасли;
  • Съсипване на образованието, науката и здравеопазването и задълбочаване на демографския срив;
  • Нови рискове и заплахи за националната сигурност, в т.ч. пълзящ радикален ислямизъм.

Според РЗС Бюджет 2011 осъжда пенсионерите на нищета, а младите - на принудителна емиграция. Той е сглобен толкова зле, че ощетява едновременно всички социални групи и обрича България на нови санкции от Европейската комисия и нова зависимост от МВФ, аргументираха се от партията.

Критиките им продължават с факта, че алчността на избрани банкери създава реална заплаха от внезапни фалити на няколко банки, поддържани на изкуствено дишане с държавни пари.

От РЗС настояват премиерът Борисов незабавно да предприеме действия за цялостно преосмисляне на управленската политика, приключване на проверките на уличените в корупция Цветан Цветанов и Андрей Иванов и отстраняване на корумпираните от властта.

Партията на Яне Янев изрази готовност и да сезира европейските институции за корумпираните управници и да предприеме ефективни протестни действия, ако са налице всякакви опити за поредно бягство от истинските проблеми на държавата.