Против варианта на управляващите за актуализацията на бюджета ще гласуват РЗС, обяви Яне Янев.

Тази актуализация по думите му е тотален грешен ход на управляващите, който ще задълбочи кризата и ще доведе икономиката до вторична рецесия.

Яне Янев отправя апел към Синята коалиция да спрат да играят роля нито на опозиция, нито на управляващи, и да се определят. Нашият апел е, продължи той - час по-скоро да се определят като опозиция, за да бъде формиран силен десен блок, който да се противопостави на лявата безотговорна политика на ГЕРБ, заяви Янев.

Според лидера на РЗС ЕК следи с тревога случващото се в България и не бива да се успокояваме, че можем да заблудим експертите на комисията. Той се присъедини към оценките на Оли Рен като изтъкна, че в България има тотално изкривяване на данните по отношение на населението, а от там и във финансовите параметри.

Общинските бюджети се определят според населението, поясни Янев и посочи, че в много общини населението е изкуствено завишено в резултат на стъкмистика, която още не е коригирана от финансовото министерство.

По думите на Янев данните на държавните агенции също не кореспондират с истината и разминаванията са от порядъка на 20%. Това тотално изкривява бюджетната рамка, подчерта Янев.

Лидерът на РЗС поиска отговор от управляващите защо към днешна дата още не е публикуван докладът на МВФ. Според Янев бюджетният дефицит ще е много по-голям от заложеното и ако бъде приет такъв бюджет, може да се стигне в края на годината до посягане на валутния резерв.

Ако правителството си го позволи, това означава, че посяга на валутния борд, заяви Янев и добави категорично: „Не искаме да сме съучастници в тази финансова катастрофа, която е заложена в актуализацията на бюджета".