Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер оцени високо България като пример в осигуряването на сигурността в ЕС, в областта на финансовата политика, както и по изпълнението на целите по механизма за сътрудничество и проверка.

На съвместна пресконференция в Брюксел с премиера Бойко Борисов, след общото заседание на ЕК и българското правителство, председателят на ЕК отново подкрепи страната ни за влизането й в Шенген. Той отбеляза, че България и Румъния трябва да влязат в Шенген и това ще стане, защото там им е мястото.

България и Румъния в Шенген поиска Европейската комисия

България и Румъния в Шенген поиска Европейската комисия

Европейската комисия предложи мерки за съхраняване и укрепване на Шенгенското пространство

Юнкер би дал своята подкрепа и за членството на страната ни в Еврозоната.
"Възхищавам се на представянето на България - страната има балансиран бюджет, нисък бюджетен дефицит. Някои държави от еврозоната са далеч от тези показатели. България е готова за еврозоната и ако подаде искане, бих го подкрепил с удоволствие", заяви Юнкер.

Юнкер съобщи, че докладът за България по механизма ще бъде "много положителен". Документът ще бъде представен следващата седмица.

По думите на Юнкер България е източник, а не консуматор на сигурност, в сложния регион, в който се намира и където има централна роля.

Юнкер коментира и ситуацията на Балканите и отношенията с Турция. "Бих искал с Турция да имаме възможно най-добрите отношения, но Турция в момента се отдалечава от ЕС, това е неин избор. Искам Турция да стане европейска, заяви председателят на ЕК.

Премиерът Борисов определи като безспорно това, че България пази най-добре външната граница на ЕС. Той отново подчерта, че едновременно с това страната ни поддържа и добросъседство с Турция.

"Човек не си избира нито родителите, нито съседите, винаги ще настоявам за възможно най-добро добросъседство с най-големия съсед на ЕС. Ще продължим да настояваме по време на нашето председателство да се спазват споразуменията (с Турция), заяви премиерът.

Борисов увери Брюксел, че сме готови да застанем начело на ЕС

Борисов увери Брюксел, че сме готови да застанем начело на ЕС

България е доказала своята надеждност и стабилност