Споразумението за газопровода „Южен поток" е подписано в нарушение на българското законодателство, тъй като на Русия се отстъпва морската част от трасето, преминаваща през континенталния шелф на България.

Това заяви пред БНТ лидерът на Демократи за силна България Иван Костов.

Съгласно Закона за морските пространства - чл. 43, ал. 1 - Полагането на кабели и тръбопроводи върху континенталния шелф от други държави може да се извършва при условие, че не се засягат интересите на страната, свързани с проучването, разработването и използването на естествените богатства на шелфа и опазването на морската среда.

„Тръбата ще излиза буквално на плажа", подчерта Иван Костов и допълни, че проектът ще бъде в ущърб на туризма.

Дължината на тръбата, която ще премине по българския шелф е 370 км или 200 морски мили.

Даже Тодор Живков и Жан Виденов не си позволиха да отстъпят на Русия инфраструктура на българска територия. Направиха го премиерът Серегей Станишев с майчин език руски и президентът Първанов, който посрещна офицера от КГБ Владимир Путин като величие." - коментира Иван Костов.

Според него всяко следващи правителство ще може да поиска денонсиране на споразумението за „Южен поток" на базата на Закон за морските пространства.

ДСБ настояват пълният текст на споразуменията с Русия, подписани по време на визитата на Владимир Путин у нас, да бъде предоставен на парламента. Засега официално са огласени само извадки от подписаните в с руската страна договорености.

„Ако управляващите са толкова убедени, че са защитили българските интереси (а това не е така), защо искат двойна ратификация от парламента?" - запита лидерът на ДСБ, като уточни, че първо се търси одобрението на парламентарното мнозинство чрез декларацията по договореностите с Русия.

По думите му, подписването на споразумението за газопровода „Южен поток" е стратегическо предателство, а с направените отстъпки пред Русия управляващите безвъзвратно са пропилели част от геостратегическите предимства на България.

Костов цитира изявление на руски журналист, видял България страна, която Русия иска да купи „до корен". Той подчерта, че руската преса се отнася с презрение към продажното поведение на българските управници.

Лидерът на ДСБ подчерта, че европейската енергийна политика се базира на три принципа - конкурентност, сигурност на доставките и диверсификация на доставчиците, които се нарушават с подписването на споразумението за „Южен поток". С него страната ни изпада в зависимост от доставчика „Газпром".

Иван Костов прогнозира, че „ГазпромазпромГаз" ще поиска да купи „Булгаргаз" и че следващата стъпка на правителството ще бъде да продаде „Булгаргаз".

Според него обаче съпротива срещу проекта „Южен поток" ще има от страна на Украйна и Турция, тъй като при предстоящото разделяне на черноморската акватория тръбата ще трябва да премине през територията поне на едната от двете страни.

ДСБ виждат в лицето на СДС съюзник в усилията срещу окупирането на енергийната ни структура Русия.

По думите на Иван Костов от ГЕРБ нямат ясна позиция по споразуменията с Русия и мотивът, че не разполагат с документите е просто оправдание, тъй като е ясно, че българските интереси не са защитени.

„Докато Цветан Цветанов говореше на митинг, Бойко Борисов поднасяше цветя на Лужков." - коментира лидерът на ДСБ.