160 полицейски коли вече са оборудвани с GPS-устройства, като броят им ще достигне 250, така както е заложено в проекта, който днес е подписан от министъра на вътрешните работи Румен Петков.

Той сложи подписа си под договор за дарение на стойност 500 000 лева, осигурено от фирма "GPS-контрол" АД, съвместно с мобилния оператор "Глобул".
Изпълнителният директор на "GPS-контрол" АД се подписа под документа от името на дарителите, уточняват от пресцентъра на МВР.

„Въвеждането на системата за мониторинг и контрол ще доведе до много по-висока организация в работата на полицейските патрули в столицата", подчерта министър Петков.

Системата дава възможност за визуализация и проследяване в реално време на движението на всеки служебен автомобил, като точността на позициониране е в рамките на няколко метра. В Оперативния дежурен център на СДП е монтирана голямоформатна видеостена.

Под нея има географска подложка, на която са очертани границите на автопатрулните маршрути на територията на столицата, уточняват от пресцентъра.

Системата "FIXI" предвижда различни нива на достъп, т.е. всеки полицейски участък може да наблюдава и контролира само собствените си патрули, а централният диспечерски пункт - всички полицейски коли.
Това позволява по време на полицейска операция или заградителни мероприятия в реално време служебните автомобили да бъдат координирани и пренасочвани.

 Новата технология предоставя и данни за незабавна идентификация на автомобила и основните параметри за техническото му състояние към момента, както и за намиращите се в него служители, посредством RFID-карти, с които те се регистрират.

160 от патрулиращите в столицата полицейски автомобили вече са оборудвани с новите устройства.
В 70 от тях са монтирани и екрани, на които се изписват съобщенията.

След изграждането на втория видеопръстен към центъра за видеонаблюдение, което се очаква да приключи до края на 2007 г., двете системи - за GPS-контрол и за видеонаблюдение ще бъдат съвместени, което ще доведе до повишаване на ефективността от работата и подобряване на мобилността на екипите.
Тъй като системата "FIXI"  e от последно поколение, стандартът й позволява осъществяване на връзки с други системи за управление и контрол и добавяне на данни за движението на автомобилите на "Спешна медицинска помощ", пожарните коли.