Според 51% от българските граждани демокрацията е най-добрата форма на управление. 19 процента са на противоположното мнение. 24 % са колебаещи се, а 6 процента не могат да отговорят.

Това сочат данните от проучване на Галъп интернешънъл за демокрацията, проведено в 43 страни по света. То е проведено в периода октомври-декември 2023 г. Интервюирани са 44 603 души по метода лице в лице и онлайн анкета.

Едва 13% от респондентите са на мнение, че страната ни се управлява по волята на народа. 61 процента категорично, не са съгласни с тази теза. 22% са нито съгласни, нито несъгласни, а останалите 4% нямат мнение по въпроса.

Данните на проучването показват, че доверието в изборния процес е ниско. Според 21% от анкетираните изборите са честни и свободни. На срещуположното мнение са 49%. За 20% от респондентите изборите нито са свободни и честни, нито несвободни и нечестни. Останалите 10 процента нямат отговор по темата.

Снимка 658861

Източник: Галъп интернешънъл

В световен мащаб демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление за ясно мнозинство сред 43 държави по света, но убеждението в това намалява. За 59% от анкетираните демокрацията е най-добрата форма на управление. Само 14% не се съгласяват, а всеки пети е нито съгласен, нито несъгласен. 6 процента нямат мнение.

Държавите от ЕС в най-голяма степен са съгласни, че демокрацията е най-добрата форма на управление, въпреки недостатъците си (71%). Европейските държави извън ЕС също харесват демокрацията, но не със същата увереност (57%).

Положителните нагласи към демокрацията не са силно изразени в райони като Западна Азия, Източна Азия и Латинска Америка. В Русия едва 22% смятат демокрацията за най-добрата форма на управление. 13% споделят противоположното мнение. Една трета от анкетираните се колебаят, а друга една трета не знаят как да отговорят.

Две от основните условия за съществуването на демокрацията обаче са в риск. Например, делът на респондентите в глобален мащаб, които са съгласни, че държавата им се управлява според волята на хората, е по-малък - 35% - от този на несъгласните - 40%.

Резултатите сочат още и че в някои от държавите и регионите, които са считани за образци на демокрация, критиката към начина на управление е най-силна. В САЩ (25%), Канада (30%) и ЕС (32%) са регистрирани някои от най-малките дялове на съгласие с твърдението "Страната ми се управлява според волята на народа".

В контекста на президентски избори в Русия изследването регистрира само 13% от респондентите там, които се съгласяват, че управлението там е според волята на народа. В големи региони и страни като Индия (68% положителни отговори), някои държави от Латинска Америка (42%) и Близкия Изток (44%) хората се оказват много по-склонни да кажат, че управлението е по тяхната воля.

Подобни са и нагласите към изборите в световен мащаб. Около 44% смятат, че те са честни и свободни, една трета по света обаче не се съгласява.

Всеки трети българин готов да се бие за родината при война

Всеки трети българин готов да се бие за родината при война

5% повече от сънародниците ни заявяват готовност да се сражават спрямо десетилетие по-рано