Зелените ще работят за чиста среда в хармония с природата. Всяка година България губи над 18 000 души в резултат на замърсяване на въздуха. Това обяви на брифинг съпредседателят на Зелените Зарица Георгиева. София по замърсяване с фини прахови частици на въздуха се нарежда след Китай и Индия.

Зелените настояват за монтиране на повече измервателни уреди за чистота на атмосферния въздух.

Мръсният въздух е причина българите да живеем 6,5 пъти по-малко в сравнение с останалите европейци, посочи още Зарица Георгиева. Изгарянето на боклук в инсталацията на Топлофикация - София силно притеснява Зелените, тъй като това допълнително ще замърси столичния въздух. От там във въздуха, който дишат софиянци, ще дойдат още 13 000 тона фини прахови частици и един тон тежки метали.

Зелените предлагат данъчни облекчения за използване на ВЕИ и електромобили. Освен това те настояват и за екологично правосъдие.

Амбицията им е да разрушат стигмата, че екология и икономика не могат да вървят ръка за ръка. Време е да преосмислим икономиката, призова Зарица Георгиева.

До девет пъти над нормата е било замърсяването на въздуха преди два дни в столицата, стана ясно и от думите на Борислав Сандов.

Зелените ще следят две наредби за чистия въздух, които Министерски съвет е обявил за обществено обсъждане. По думите му страната ни има сериозен проблем с чистота на въздуха. Държавата инвестира в допълнително замърсяване, подпомагайки енергийно бедните с въглища.

Владислав Панев пък очерта бъдещето на формацията за предстоящия вот. Направена е анкета как да се явят на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Активистите на Зелените искат да участват на предсрочния вот в широка коалиция.

Като потенциален партньор виждат новата формация на бившия правосъден министър Христо Иванов. Припомняме, на 7 януари предстои той ще даде официален старт на партията си.

Според Панев с Христо Иванов имали общи виждания по редица теми и особено по отношение на съдебната реформа.